Bitkisel Üretim 2.Tahmini, 2023

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu haber bülteninde yer alan dataların toplanması, işlenmesi ve yayına hazır hale getirilmesinden Tarım ve Orman Bakanlığı, yayımlanmasından Türkiye İstatistik Kurumu sorumludur.
 

Bitkisel üretimin bir evvelki yıla nazaran artacağı kestirim edildi
 

Üretim ölçülerinin, 2023 yılının ikinci varsayımında bir evvelki yıla nazaran tahıllar ve öbür bitkisel eserlerde (yem bitkileri hariç) %7,7; sebzelerde %0,3; meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde %2,2 oranında artacağı iddia edildi. Buna nazaran 2023 yılı üretim ölçülerinin yaklaşık olarak tahıllar ve öbür bitkisel eserlerde 75,9 milyon ton; sebzelerde 31,7 milyon ton; meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 27,4 milyon ton olarak gerçekleşeceği varsayım edildi.

Tahıl üretiminin 2023 yılında bir evvelki yıla nazaran artacağı iddia edildi

Tahıl eserleri üretim ölçülerinin 2023 yılında bir evvelki yıla nazaran %7,4 oranında artarak yaklaşık 41,5 milyon ton olacağı kestirim edildi.

Bir evvelki yıla nazaran, buğday üretiminin %10,4 oranında artarak 21,8 milyon ton, arpa üretiminin %5,9 oranında artarak 9 milyon ton, çavdar üretiminin %6,2 oranında artarak 290 bin ton, yulaf üretiminin %12,3 oranında artarak 410 bin ton olacağı öngörüldü.

Kuru baklagiller kümesinde nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 575 bin ton, 242 bin ton ve 424 bin ton olacağı kestirim edildi. Yumru bitkilerden patatesin ise bir evvelki yıla nazaran %7,7 oranında artarak 5,6 milyon ton üretileceği iddia edildi.

Yağlı tohumlardan soya üretiminin %11,3 oranında azalarak 137,5 bin ton, ayçiçeği üretiminin ise %13,8 azalarak yaklaşık 2,2 milyon ton olacağı öngörüldü.

Şeker pancarı üretiminin %16,9 oranında artarak 22,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği iddia edildi.

Sebze üretiminin 2023 yılında bir evvelki yıla nazaran artacağı varsayım edildi

Sebze eserleri üretim ölçüsünün 2023 yılında bir evvelki yıla nazaran %0,3 artarak yaklaşık 31,7 milyon ton olacağı varsayım edildi.

Sebzeler kümesi eserlerinden domateste %2,3, kuru soğanda %10,6, salçalık kapya biberde %8,3 oranında üretim artışı; karpuzda %7,6, kavunda %11,9, hıyarda %6,0 oranında üretim azalışı olacağı iddia edildi.

Meyve üretiminin 2023 yılında bir evvelki yıla nazaran artacağı iddia edildi

Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim ölçüsünün 2023 yılında bir evvelki yıla nazaran %2,2 oranında artarak yaklaşık 27,4 milyon ton olacağı iddia edildi.

Meyveler kümesinde, bir evvelki yıla nazaran elmada %2,8, zeytinde %54,6 üretim azalışı beklenirken; şeftali ve nektarin toplamında %7,7, kirazda %15,4, vişnede %18,8 oranında üretim artışı olacağı öngörüldü.

Turunçgil meyvelerinden mandalinada %58,1, portakalda %71,7, limonda %75,0 oranında üretim artışı öngörüldü. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta %15,0, Antep fıstığında %26,4 oranında üretim azalışı; cevizde ise %18,8 oranında üretim artışı olacağı varsayım edildi.

Muz üretiminde %6,4 oranında azalış olacağı öngörüldü.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Bir Cevap Yazın

Bizi Takip Edin