Uzun yola çıkmadan önce sürücülere uyarılarım var…

Bayram tatili yaklaşırken bir çok sürücü memleketlerine ve sahil kentlerine doğru yola koyuldu bile. Keyifli ve en önemlisi güvenli bir sürüş için yola çıkmadan önce tavsiyelerimi okumanızı dilerim...

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Evet yine bir bayram tatili yaklaşıyor, yaz sıcakları da kendini yoğun hissettirdiği bir aydayız. Hepimiz heyecanlıyız, tatile gidip serin sulara kendimi atmak için ya da memlekete gidip sevdiklerimizi görmek için sabırsızlanıyoruz… Peki karayolu seyahatine hazır mıyız? Aracımız bu seyahate hazır mı?

HaberTrafik’te ki köşemin ilk yazısında sizlere uzun yola çıkmadan önce ve uzun yolda alınması gereken tedbirlerden bahsedeceğim…

Araç bakımları

Seyahate gideceğiniz araç kendi aracınız mı? Umarım öyledir, çünkü kaba tabirle huyunu, suyunu bilmediğiniz bir araçla uzun yola çıkmanın ne kadar tehlikeli olabileceğini tahmin ediyorsunuzdur… Eğer yeni bir araç aldıysanız ya da araç kiraladıysanız onu seyahatten önce kullanma, tecrübe etme şansınız muhakkak olsun.

Kendi aracınızla yola çıkıyorsanız bakımlarını son güne bırakmadan yapın. Lastikleri, silecekler, elektrik aksamını ve tüm periyodik bakımlarının kontrolünü yaptırın ve herhangi bir eksik olmamasına dikkat edin. Çeki halatı, ilkyardım çantası, lastik tamir kiti, stepne vb. araç ve gereçlerin bagajınızda olduğuna emin olun.

Seyahat planlaması

Seyahate çıkmadan önce bunun planlamasını yapın. Hangi gün, saat kaçta yola çıkacaksınız, tahmini nerelerde mola vereceksiniz, seyahat kaç saat sürecek ve hangi rotaları kullanacaksınız… Bunları önceden planlamanız yol üzerinde sürprizler yaşamanızı engelleyecek ve daha sorunsuz bir seyahat geçirmenizi sağlayacak. Ayrıca son dakikaya bırakmadığınız içinde acele etmenize de gerek kalmayacak…

Planlama yaparken yola çıkacağınız saatin gece saatleri ve karanlık havada olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. En ideal yola çıkma saati sabah 06:00 olduğunu, gece 12:00 ile 06:00 saatleri arası ise biyolojik uyku saatimiz olduğunu ve o saatlerde uykuda olmamız gerektiğini unutmayın. Kesinlikle 8 saatlik uykunuzu aldıktan sonra direksiyon başına geçin.

Araç yüklemesi

Araç yüklemesi yapmadan önce bir kez daha lastik hava basınçlarını kontrol edin. Araca yükleyeceğiniz yük ya da araçta bulunacak kişi sayısına göre araç üreticisinin tavsiye ettiği basınç değerlerinde olmasını sağlayın.

Aracınızın kabin içerisinde herhangi bir yük (valiz, herhangi bir eşya) bulundurmayın, tüm yüklerinizin aracınızın bagajında olduğundan ve araç içerisinde hiç bir detayın görüşünüzü engellemediğinden emin olun.

Seyahat sırasında bir su şişesi dahil araçta sabitlenmemiş şekilde bulunmadığından emin olun, yarım litrelik pet su şişesinin bile fren pedalının altına takılarak çok büyük kazalar meydana getirebileceğini unutmayın.

Çocuklarınızı çocuk koltuğunda seyahat ettirin, kesinlikle annesinin ya da babasının kucağında ya da çocuk koltuksuz ön ya da arka koltukta seyahat etmesine müsade etmeyin.

Sehayat sırasında…

Koltuk ayarınızı, ayna ayarlarınızı son bir kez daha kontrol edin ve emniyet kemerinizi takın.

Aracın marşına basmadan önce ilk olarak tüm dertlerinizi, iş ve ailevi sorunlarınızı arkada bırakın. Kesinlikle gündelik sorunlarınızı düşünerek araç kullanmayın ve keyifle, huzurla sürüşünüze odaklanın. Herkesin kurallar dahilinde şerit değiştirme, yola katılımında hakkı olduğunu, yol vermenin ayıp olmadığını unutmayın… (:

Unutmayın araç seyahatleri de tatilin bir parçasıdır ve bir çoğumuz için terapi sayılır, keyif almaya bakın. Aceleci olmayın, diğer sürücülere karşı hoşgörülü olun.

Seyahat sırasında bol su tüketin, bu daha dinç olmanızı sağlayacak ve kısa aralıklarla zorunlu molalar vermenizi sağlayacaktır. En kötü durumda 2 saatte bir, minimum 15 dakikalık molalar vermeyi unutmayın.

Araç kabin ısısını, dış ortam ne kadar sıcak olursa olsun 23 dereceye, menfezleri ise yukarı doğru ayarlayın. Aksi takdirde sıcak, soğuk geçişleri sizin daha çabuk yorulmanıza sebep olacak ve hastalıklara da sebebiyet verebilecektir.

Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçının, mümkünse seyahat sırasında ve öncesinde aperatiflerle öğünlerinizi geçirmeye çalışın.

Hız limitlerine uyun, yolların boş ve güzel olması sizi yanıltmasın. Yüksek hızlarda lastiğinizin patlaması, diğer sürücülerin anlamsız ve ani hareketleri olduğunda nasıl bir savunma yapabileceğinizi düşünün. Unutmayın, sürat ne kadar yüksekse bu gibi durumlarla baş etmek o kadar imkansız hale gelir.

Aracınız yol yaptıktan sonra sıcakken lastik hava basınçlarını değiştirmeyin, aracınızı yıkatmayın.

Tatili dolu dolu, sevgiyle geçirmeye bakın…
Güvenli sürüşler dilerim

Yiğit DEDEOĞLU

4
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Bir Cevap Yazın

Bizi Takip Edin