Hasan Kılınç

TIR’larda çift sürücülü taşımacılıktaki hayati emniyet tedbirleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Lojistik sektörünün yük taşımacılığında aktif ve etkin rolü üstlenen her türlü zor şartlarda mesleğini icra etmeye çalışan özellikle TIR sürücülerinin gerekli emniyet tedbirlerini alınmamasına bağlı ölümle sonuçlanan pek çok kaza yaşanmaktadır. Sizler için bu yazıda ülkemizde neredeyse hiç bilinmeyen ve yanlış bir uygulamayı kaleme aldım.

TIR’larda Acil Taşınması Gereken Yükler

Ağır vasıta sürücülerinin hem ülkemizde hem de Avrupa sınırları içerisinde çalışma süreleri sınırlandırılmıştır. Bunun sebebi ise ağır vasıta sürücülerinin çalışma sürelerinden kaynaklı yorgunluğa ve uykusuzluğa bağlı olası trafik kazalarının önüne geçmektir. Taşınan yük terminli ve acil olması halinde sürücüler çalışma sürelerinin üzerine çıkarak yeteri süre dinlenmemektedirler. Bu durum beraberinde kazaları da getirmektedir.

TIR’larda Çift Sürücülü Seyir Durumu

Nakliye sektöründe yükün ekspres olması durumda ve belirtilen termin süresinde yetişmesi için alternatifler mevcuttur. Eğer bir yük termin süresinde sağlıklı ve güvenli bir şekilde yetişmesini istiyorsak çift sürücü ile bu operasyon tamamlanmalıdır. Sürücünün görevi aracın güvenli bir şekilde sevk ve idaresini sağlamanın yanında bir de yük emniyeti almaktır. Oysa tek sürücü günlük yasal sürüşlerinin üzerine çıkması halinde kaza riski daha fazladır. Çift sürücü olması durumunda ise yine bazı kurallar mevcut olup bu kurallar çerçevesinde hareket edilmelidir.

Trafikte Emniyet Kemerinin Önemi

Emniyet kemeri kaza veya ani fren durumunda araçla aynı hıza sahip sürücünün yine araçla aynı anda durabilmesini, sürücünün araçtan fırlamasını, sarkmasını engelleyerek olası ciddi (ölümlü, uzuv kayıplı, ağır yaralanmalı) kazalara dönüşmemesi adına kullanılması gereken hayat koruyucu en önemli ekipmandır. Emniyet kemeri takarak hayat güvencesinin sağlanması için aşağıdaki durumların yerine getirilmesi gerekir.

Emniyet Kemeri Doğru Kullanımı ile İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;

  • Alt kemerin olabildiğince gövdenin büküldüğü yerden geçmesine
  • Gergin durmasına,
  • Dönmüş olmamasına,
  • Kemer dilinin tokaya tam oturmuş olmasına,
  • Omuzun ortasından geçmesine,
  • Boğazdan veya koldan geçmemesine,
  • Kemeri göğüsten yukarı doğru çekerken gergin olmasına mutlaka dikkat ediniz.

TIR’larda Çift Sürücülerde Emniyetli Seyir

Yedek sürücülü ya da çift sürücülü araçlarda seyir halindeyken diğer sürücü hareket eden araç içerisinde arka ve üst yatakta kesinlikle yatmamalı ve uyumamalıdır. Diğer sürücü daima sağ koltukta emniyet kemeri takılı bir şekilde araç içerisinde seyir etmelidir. Dinlenmeler ve istirahatler araç park emniyeti alındıktan sonra yapılmalıdır. Aksi halde herhangi bir kaza anında yatakta olan sürücü camdan fırlaması sonucu aynı aracın ya da diğer yol kullanıcı araçların altında kalarak telafisi olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalabilir.

Önce Emniyet, Sonra Hareket…

Kazasız Günler Dilerim

Hasan KILINÇ

Bir Cevap Yazın

11 Yorum

  1. 1 Şubat 2022, 12:27

    Hasan hocamın yazılarını büyük bir beğeni ve ilgi ile takip ediyorum. Derli toplu hepsi. Ana fikirler ve en önemli başlıklar üzerinde derlenmiş. Kendisine verdiği değerli bilgiler için teşekkür ederim ve devamını dilerim.

  2. kesinlikle çok yerinde bir konuya değinilmiş. Rabbim cümlemizi kazalardan belalardan muhafaza eylesin

  3. Bu Zorlu kış şartlarında uyulması gereken tavsiyeler ve hayat kurtarıcı bilgileriniz için çok teşekkür ederim Hasan Bey

  4. 1 Şubat 2022, 12:57

    Önlemler güzel evet ama kanunda böyle bir zorunluluk var mı? Kazasız sürüşler dilerim.

    Cevapla
  5. Başarılı bir yazı olmuş. Çok önemli bilgiler paylaşmışsınız. Emeğinize sağlık.

  6. Şef çok güzel bir yazı emeğine sağlık

  7. Önce emniyet, Sonra hareket… Alınması gereken bilgiyi sade bir dille anlatan yazıları seviyorum. Gayet sade ve net bir bilgilendirme yazısı olmuş, yazar arkadaşımızı emeği için tebrik ederim. Tüm sürücülerimize kazasız günler dilerim…

  8. 1 Şubat 2022, 13:38

    Emeğinize sağlık, yine önemli hususlara değinmişsiniz. Teşekkürler bilgi için.

  9. 1 Şubat 2022, 15:44

    Kalemine sağlık

    Cevapla
  10. Yine çok önemli bir konuya değinmişsiniz.
    Ders niteliğinde bir yazı tebrik ederim.

    Cevapla
  11. Önce Emniyet, Sonra Hareket.
    Emeğinize sağlık.
    7/24 aktif bir sektör olan lojistik faaliyetleri için dikkat edilmesi gereken bir konuyu kaleme aldığınız için teşekkürler.

    Cevapla
Bizi Takip Edin