Uğur Can Arıkan
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Ekonomi
  4. Cari açık ve Cari nedir

Cari açık ve Cari nedir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Benden bu hafta

Sevgili Haber Trafik okuyucuları,

“Benden bu hafta” köşemizde Cari açık ve Cari nedir ve ülkelere ne ifade eder, bunlar hakkında konuşacağım.

Ekonomik düzeyde cari hesap terimi, yurt dışından ihraç veya ithal edilen tüm mal ve hizmetlerin özet ve statik karşılaştırması olarak anlaşılmaktadır.

Bir ekonominin performansının belirlenmesi söz konusu olduğunda denge önemli bir ekonomik ilerleme oluşturur. Bu aşağıdakiler dahil tüm kısmi bakiyelerin toplamına karşılık gelir:

  • Mal ticareti (İthalat / İhracat ticaret dengesi)
  • Hizmetler (Hizmetler Hesabı)
  • Kazanılan gelir ve mülk geliri dengesi
  • Transfer bakiyesi (Dış ülkeler)

Cari hesap bir ülkenin genel dış ticaret ilişkileri hakkında bilgi sağlayan ödemeler dengesinin bir parçasıdır.

Ödemeler dengesinin bir parçası olarak cari hesap;

Ödemeler dengesinde, hizmetler ve bedel karşılık gelen alt dengelere bölünür ve bunlar daha sonra ödemeler dengesinde özetlenir. Bu yerli şirketlerin dünyanın geri kalanıyla bir ekonomideki tüm işlemlerini içerir. Ödemeler dengesi çeşitli alt dengelere ayrılabilir ve ticaret hizmetler ve sermaye hesaplarının yanı sıra cari hesap da alt dengelerden birine aittir. Ödemeler dengesi kabaca ele alınacak olursa, mali işlemlerin yer aldığı sermaye hesabı ve mal ithalat ve ihracatının kaydedildiği cari hesap olmak üzere iki ana alt bilançoya ayrılabilir.

Ticaret dengesi ve hizmetler dengesi birleştirilirse, bir denge elde edersiniz ve bu ihracat ve ithalat değerleri arasındaki fark olarak tanımlanır.

Bu denge tüm mal akışlarını içerir ve aynı zamanda ulusal hasılanın bir parçası olan ve üretimi ve istihdamı etkileyen dış katkı olarak bilinen şeyi temsil eder. Yani bilanço bozulursa ülke istihdamı ve üretimi de bozulur.

Transfer bakiyesi, cari hesabın son kısmıdır ve yabancı işçilerden kendi ülkelerine yapılan havaleler gibi uluslararası kuruluşlara ve kalkınma yardımlarına tutarlar gibi yapılan ve alınan özel ve kamu transferlerini kaydeder. Genel olarak burada transfer bakiyesinin Türkiye ile yurt dışı arasındaki tüm ücretsiz transferleri kaydettiği söylenebilir (özel durumlar)

Cari hesabın her üç alt dengesi de net ihracatla sonuçlanmakta ve bu hem olumlu hem de olumsuz olabilmektedir.

Cari hesap fazlası:

Cari işlemler dengesi, sıfırdan büyük olduğu anda cari işlemler fazlası olarak adlandırılır bu da net dış varlıkların artması anlamına gelir. Aktifler cari işlemler dengesi kadar artar. Cari fazla varsa, bu ülkenin ithalatından daha fazla ihracat yapması ve dolayısıyla dış ülkelerden alacaklarının artması anlamına gelir.

Cari açık :

Cari işlemler dengesi sıfırın altında olduğunda cari işlemler açığı oluşur, bu da ithalatın ihracattan daha fazla olduğu anlamına gelir. Cari açık varsa ülke ürettiğinden fazlasını tüketiyor ve dolayısıyla dış varlıklar azalıyor. Bu da o ülkenin yurt dışından borç alması anlamına geliyor.

Türkiye’de yıllara göre cari açık:

Türkiye’de cari açık yıllara göre değişkenlik gösterir ve bu durum farklı ekonomik ve siyasi faktörlerin etkisi altındadır. Türkiye’deki ekonomik büyüme, döviz kuru, enerji fiyatları, turizm gibi sektörlerin performansı gibi faktörler cari açık oranını etkiler. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre Türkiye’de cari açık oranları şu şekildedir.

2022 yılı cari açık oranı

Türkiye cari açık 2022 rakamları 110,2 milyar dolar seviyesinde olarak açıklanmıştır. Önceki yıllın verileri değerlendirildiğinde, 2022 yılında Türkiye cari açık miktarının bir önceki yıla göre %137 arttığı belirlenmiştir.

2021 yılı cari açık oranı

2021 cari açık, aralık ayı itibariyle kesin olarak belirlenmiştir. Bu verilere göre Türkiye’de cari açık 2021 verileri 46 milyar 211 milyon dolar seviyesindedir.

2020 yılı cari açık oranı

Türkiye ekonomisinin 2020 cari açık miktarı 35,5 milyar dolar olmuştur.

2019 yılı cari açık oranı anı

Türkiye’de 2019 yılının cari açık miktarı 31,2 milyar dolar olarak gözlenmiştir. 

2018 yılı cari açık oranı

TCMB verilerine göre yıllık cari açık tutarı 40,9 milyar dolar olmuştur. 

2017 yılı cari açık oranı

Türkiye’de cari açık 2017 yılında 47,1 milyar dolar olarak belirlenmiştir.

2016 yılı cari açık oranı

Türkiye cari açık 2016 yılında 32,61 milyar dolar tutarındadır.

Sevgili okurlarım, özet olarak üretmeden tüketmenin o ülke için vatandaşlarına hiç bir güç katmadığını ve gelir sağlamadığını bu vesile ile görmüş olduk. Sadece ihtiyaç duyulan kadar tüketim ve bunun yanı sıra üretim ,üretim ,üretim yapmalıyız. Yapmaz isek, ilerleyen ve gelecek nesillere çocuklarımıza borç bırakarak bu gezegenden gitmiş olacağız. Bizlerde bu dengenin bir parçası olarak misyonumuzu pozitif yönde mutlaka geliştirmeliyiz.

Sağlıkla Kalın…

Bir sonraki yazım: Dürüst Ticaret ve İş Ahlakı

Bir Cevap Yazın

Bizi Takip Edin