Uğur Can Arıkan

Güneş Enerjileri (Yenilenebilir Enerjiler) 1.Bölüm

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Benden bu hafta” köşemizde Güneş Enerjileri (Yenilenebilir Enerjiler) nedir bunlar hakkında konuşacağım.

1.Bölüm

Uzay tabanlı güneş enerjisi (SBSP), güneş enerjisini uzayda toplamak ve Dünya’ya iletmek için önerilen bir yöntemdir.

Gelen güneş ışınımının önemli bir kısmı (%55-60) yansıma ve soğurma gibi etkiler nedeniyle dünya atmosferinde yol boyunca kaybolur. Uzay tabanlı güneş enerjisi sistemleri, atmosfer dışı güneş ışığını mikrodalgalara dönüştürecek ve onları Dünya’ya doğru yaymaktadır. Bu kayıpları ve uygun bir şekilde tasarlanırsa, malzemeyi yörüngede taşımak için son derece yüksek sermaye harcamalarına rağmen, Dünya’nın dönüşünün neden olduğu kesinti süresini önleyecektir. Orbital güneş enerjisi santralleri bir tür yenilenebilir enerji olarak kabul edilir. 1970’lerin başından beri çeşitli kavramlar tartışılmıştır, ancak günümüzün fırlatma araçlarıyla hiçbiri ekonomik açıdan mantıklı değil, çünkü büyük ölçüde yerdeki elektrik santralleri elektrik üretiyor. Tüm tasarımlar insanlar kısa bir süre maruz kaldığında zararlı olmayacak radyasyon enerjisi yoğunluklarıyla çalışıyor. Bununla birlikte gerekli alıcı antenlerin muazzam boyutu son kullanıcıların yakınında geniş düz (yani çoğunlukla tarımsal) alanlar gerektirecektir.

2020 itibariyle bu tür projelerin fizibilitesine ilişkin çalışmalar ve deneyler, Çin’de nüfusun geniş kesimleri tarafından nükleer santralleri reddetmesi nedeniyle Japonya, Çin ve ABD ve diğer ülkeler tarafından aktif olarak yürütülmektedir.

Görünen o ki artık Dünya gezegenimizin en önemli bir parçası olan tabii güneş ve rüzgar mevcudiyetinin pozitife çevirmenin zamanı geldi de geçmiştir. İnsan oğlu için tüm gezegenler bir merak konusu olmuş ve halen Orbital molekül araştırmalar ve incelemeleri ve insan oğlu için nasıl ve nerede fayda saylayacağı halen araştırma ve çalışmalar son hızı ile Bilim adamları tarafından devam etmektedir.

Güneş enerjisi nedir?

Güneş veya güneş enerjisi, güneş radyasyonunda bulunan ve uygun teknikler kullanılarak termal veya elektrik enerjisine dönüştürülen enerjidir. Güneş enerjisinin en büyük enerji kaynağı olduğu söylenir çünkü güneş ışınları görünüşte sonsuzdur. Bu nedenle tükenmez, yenilenebilir enerjilerden biridir.

Güneş enerjisi nasıl kullanılır?

Enerji (elektrik veya ısı enerjisi şeklinde) güneş radyasyonundan farklı şekillerde elde edilebilir: Çoğu zaman, güneşin yenilenebilir enerjisinden sözde güneş enerjisi santralleri aracılığıyla yararlanılır. Güneş termal ve fotovoltaik sistemlerin her ikisi de güneş sistemleridir. Aradaki fark, termal güneş sistemlerinin termal enerji üretmesi ve fotovoltaik sistemlerin güneş elektriği üretmesidir.

Fotovoltaik elektrik üretiminin gerçek hali

Kristal güneş hücresindeki alt tabaka kısmı, p-tipi (örneğin bor ve galyum) veya n-tipi malzemelerden (fosfor, arsenik) biriyle katkılanırlar. Hücrenin yüzeyi ise, yığın yapı p-tipi katkılandıysa n-tipi, n-tipi katkılandı ise p-tipi elementlerle ve yapıda bir p-n eklemi oluşturulur. Burada amaç, fotovoltaik hücre üzerine düşen ışığın, katkı iyonlarından gelen yük taşıyıcılarının yığın yapı içinde ışık yoluyla aktive olması ile bir fotoakım oluşturmasıdır. Bu yük taşıyıcıları, güneş hücresi içinde yol alarak yapı üzerindeki metal kontaklara doğru hareket ederler ve buradan da metal teller aracılığıyla elektriği modül dışına taşıyan elektrik devreleri yoluyla dışarı taşınırlar. Bu sayede elektrik üretimi başarılmış olur.

Dünyada bu alanda çalışmak üzere akademik olarak kurulmuş pek çok enstitü ve araştırma merkezi bulunmaktadır. Son yıllarda fotovoltaik hücre ve modül üretiminde de artış gözlenmiştir. Dünya çapında Güneş enerjisinden elektrik üretimi ise 2020 yılı itibarıyla 583,5 GW kapasiteye ulaşmıştır.

Yeni, temiz ve sonsuz enerji için artık Türkiye’de Dünya pazarında “BİZDE VARIZ” dedi.

Bu konuyu ilk ağızdan Türkiye pazarına Avrupa dan Türkiye pazarına yeni giriş yapmış olan Almanya merkezli, SOLAR TURKEY şirket sahibesi Sayın Filiz Acar ile görüşerek, Türkiye deki yenilenebilir güneş enerjileri hakkında çok önemli görüş ve bilgiler aldık. Özellikle mesken alanda SOLAR TURKEY çok daha güçlü bir pazara (her geçen gün) daha güçlü pazara hakim olduklarını ilettiler. Bizde kendileri ile Türkiye için çevreci ve sonsuz güneş enerjileri çalışmaları katkılarından dolayı, şirketlerini ve projelerini canı gönülden tebrik ediyoruz. (2. Bölümde detaylı reportaj ve görüşler alınacaktır)

Artık Türkiye’de Dünya Pazarında, 37 güneş panelleri üretim gerçekleştiren firma bulunmaktadır. Dolayısı ile Ülke ekonomisine katkı ve ayrıca gelecek nesillere bırakılacak daha temiz bir Dünya için tüm şirketler var güçleriyle çalıştıklarını görüyoruz.

1.Bölümün sonu.

Sağlıkla Kalın…

Uğur Can ARIKAN

Bir Cevap Yazın

Bizi Takip Edin