Benzin ve Motorin 20 lira! Tek kozumuz: Ekonomik Sürüş Teknikleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya üzerinde petrol kullanımının yüzde 50’sinden fazlası ulaşım sektöründe kullanılıyor, bu oranın dörtte üçü de akaryakıt olarak tüketiliyor. Her ne kadar günümüzde sürekli elektrikli araç teknolojilerinde gelişmeleri tartışıyorsak da fosil yakıtlı araçları tahtından indirmesi uzun yıllar alacak gibi görünüyor.

***

Fosil yakıtlı araçlar yüksek karbon salınımı ve çevre kirliliği demek. İşte her şeyden önce gelecek nesillere daha temiz bir çevre, daha yaşanılır bir dünya için ekonomik sürüş teknikleri, diğer bir deyişle verimli sürüş tekniklerine uyarak araç kullanmamız gerekiyor.

***

Uzun yıllardır ekonomik sürüş tekniklerini sürücülere anlatmaya çalışıyoruz ama nafile… Trafikte öndeki aracın tamponuna yapışanlar, birbirlerine yol vermemek için gerekli gereksiz gaza basanlar, araç bakımlarını zamanında yaptırmayanlar ve trafikte türlü magandalıklar hala devam ediyor. Kimse yakıt ekonomisi yapma derdinde değil, adeta paramızla tüm stresimizi trafikte atıyoruz, trafiği tehlikeye düşürerek deşarj oluyoruz toplum olarak.

Ama durun, neredeyse her gün akaryakıt fiyatları zamlanıyor. Bugün baktığımızda motorinin litresi 20 lirayı buldu! Ekonomik sürüş sadece yakıt sarfiyatını değil, araçlarınızın bakım ve onarım masraflarını da düşürür, zira akaryakıt fiyatları ve diğer değişkenler enflasyonun körüklenmesine de sebep olarak araçların bakım – onarım maliyetlerini de artırdı.

Artık sizce de ekonomi yapmanın zamanı gelmedi mi?

İşte şimdi Ekonomik Sürüş Teknikleri ni konuşabiliriz. En önemli ekonomik sürüş tekniği özel araçla trafiğe çıkmamak, toplu taşıma kullanmak :) Öyle ya, İstanbul’da yüzde 60-70’lerin altına düşmeyen trafik yoğunluğu zamlardan sonra yüze 40’lara düştü. Demek ki bir farkındalık oluşmuş zorla da olsa.

***

Verimli bir sürüş için;

Aracınızın bakımlarını zamanında yaptırın; Bakımsız bir araçla istediğiniz kadar önlem alın, cebinize yansıması olmaz.

Yolculuklarınızı planlayın; Yoğun olmayan güzergahları ve saatleri tercih edin. Araçlar en çok ilk kalkış hareketinde yakıt tüketirler, sıkışık trafikte yüzlerce kez bu hareketi yapmak zorunda kalırsınız.

Doğru sürüş alışkanlıkların benimseyin; ekonomik sürüş için en önemli faktör doğru sürüş alışkanlıkları dır. Takip mesafesi, hoşgörü, yol vermek, 10 saniye kuralı ile öngörülü araç kullanarak gerekmedikçe gaza ve frene basmamak bunlardan birkaçı.

Ve ek olarak Ekonomik Sürüş Teknikleri eğitimi alın; Bu sayede bunlar gibi doğru davranışları alışkanlık haline getirebilir ve bir nebze olsun pahalı akaryakıt fiyatlarına karşı savunma geliştirebilirsiniz.

Başka bir şansımız var mı zaten?

Güvenli ve verimli sürüşler…

Yiğit DEDEOĞLU
Yol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı

Bir Cevap Yazın

Bizi Takip Edin