Notice: _load_textdomain_just_in_time işlevi yanlış çağrıldı. Translation loading for the kanews domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Ayrıntılı bilgi almak için lütfen WordPress hata ayıklama bölümüne bakın. (Bu ileti 6.7.0 sürümünde eklendi.) in /home/habertrafik/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
American Siding nedir? – Habertrafik
  1. Haberler
  2. Genel
  3. American Siding nedir?

American Siding nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

American Siding ısı ve suya dayanıklı bir dış cephe kaplama şeklidir. Siding; polistren plakaların fabrikalarda siding yani yalı baskısı formunda üretilip üzeri özel dış cephe kaplaması ile kaplanarak imal edilen bir malzemedir. Osmanlı zamanında mimarinin en güzel örneklerini oluşturan yalı baskısı tekniğine benzer bir türdür siding. Siding in kullanımı belki de bu yüzden ülkemizde giderek yaygınlaşmaktadır. Türkiye’de en yaygın olarak Vinil Siding kullanılmaktadır. Artık ülkemizde de bu malzemeleri ithal ya da yerli olarak temin edebilirsiniz. Türkiye’de kullanılan belli başlı siding çeşitleri şunlardır: vinil, ahşap, fiber, kompozit, alüminyum, xps…

American Siding ile binaların sadece görünüşü belli bir kaliteye ulaşmakla kalmayıp yalıtım özelliği sayesindede %50 ye varan yakıt tasarrufu elde edebilirsiniz. Avrupa’da yapıların yaklaşık % 95 i, ülkemizde ise sadece % 1 i yalıtımlıdır.

American Siding, uzun ömürlü yapısı sayesinde bakım ve onarım gerektirmeksizin yıllar boyunca yalıtım ve görüntü konusunda kendini ilk günki gibi hissettirmeyi başarıyor.

American Siding desen ve renkleri

Neden American Siding?

  • Çünkü siding uzun ömürlü olduğu gibi bakım ve onarım (boya vs) istemez, temizlenmesi kolaydır, renk ve estetik açıdan sınır tanımaz ve binanıza değer kazandırır, daha gösterişli olmasını sağlar.
  • Direkt tuğla, beton, çelik yapı ya da ahşap yapıların üzerine uygulanabilir.
  • Esneme ve bükülme özelliği bulunduğu için her türlü hava koşullarına dayanır ve güneşten gelen dik ışınlara karşı direnci yüksektir.
  • Ses ve yakıt tasarrufu sağlar % 50 ye yakın oranlarda size kar sağlar.
  • İçinde bulunan buhar dengeleyiciler sayesinde duvarlarda nem oluşturmadığı gibi üzerinde bulunan tahliye delikleri aracılığıyla bina nefes alır.
  • Çeşit çeşit renk ve doku seçeneklerine sahiptir.
  • Kısa sürede uygulanabilen ekonomik ve hızlı bir çözümdür.

SİDİNG ÇEŞİTLERİ

Siding dış cephe kaplama malzemelerinin kullanımı, uygulanması ve hammedde özellikleri açısından farkı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

– Kompozit Siding

Ahşap liflerinin sıkıştırılıp yüksek ısıda fırınlanarak preslenmesiyle oluşturulan bu dış cephe kaplama malzemesi, zorlu hava şartlarına ve zamana karşı dayanıklı bir malzemedir.

Kompozit Siding’in bazı özellikleri:

– Her türlü hava şartlarına karşı dirençlidir
– Yüzde 50 ye yakın yakıt tasarrufu sağlamanıza yardımcı olur
– Uzun süre renk değiştirmez ve çürümez
– Boya gerektirmediği gibi değişik renk seçenekleri vardır
– Bükülmez ve serttir
– Yapıları estetik açıdan zenginleştirir

– Vinil Siding

Vinil Siding aynı zamanda PCV siding ve Pak siding olarakta anılmaktadır. Vinil siding in ana maddesi Pvc yani Poli Vinil Klorürdür. Bu siding çeşiti boya ve bakım gerektirmediği, görünüş olarak estetik durduğu ve yakıt tasarrufu sağladığı için ülkemizdede en çok tercih edilen siding çeşitidir.

Vinil Siding’in bazı özellikleri:

– Boya ve bakım gerektirmez
– Rengi solmaz, çürümez
– Yapı üzerlerinde ısıya bağlı olarak esneyebilir bu sayede zarar görmez
– Isı ve nem izolasyon özelliği sayesinde izolasyona gerek kalmaz
– Ahşap, beton ya da tuğla üzerine direkt uygulanabilir.

– Fiber Cement

Fiber Cement Siding çimento bazlı selülozik lifli sert bir siding türüdür.

Fiber Cement Siding in belli başlı özellikleri:

– Diğer siding türlerinde olduğu gibi yapıların estetik değerini artırır
– % 50 civarında bir yakıt tasarrufu sağlar
– Üzerlerine doku işlenebiliyor olması en önemli özelliklerindendir.
– Yanmaz, çürümez dayanıklıdır.
– İstenilen renge boyanabilir.

SİDİNG UYGULAMASI

Siding uygulamasında bazı dikkat edilecek hususların gözden kaçmaması gerekmektedir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Montajı yapılmış olan kaplama malzemeleri oluşabilecek genleşme ve buna paralel olarak deformasyonlardan etkilenmemesi için yatay olarak rahatça hareket edebilmelidir.
     
  • Siding kaplaması yüzeye monte edilirken alttaki yüzeye kilitlenme noktalarından tam şekilde kenetlenmeli ancak alttaki yüzeye sabitlenirken gerilmemelidir.
     
  • Siding, vidalama boşluklarından ve merkezlerinden monte edilmelidir.
     
  • Kaplama sırasında siding malzemesi ile vidalar arasında 1 ila 2 mm arası bir mesafe bırakılması gerekmektedir. Bu mesafe olası genleşmeler içindir. Bu mesafe bırakılmazsa bir genleşme durumunda esneme engellendiğinden dalgalanmalara sebep olur, buda istenmeyen durumdur ve geri dönüşü mümkün olmaz.
     
  • Normal genleşmeler için açıklık min. 6,5 mm den az olmamalıdır.
     
  • Siding yardımcı profiller ile bitiştiği yerlerde genleşme ve esnemeye karşı serbestçe hareket ettirilebilmeli, çivi veya vide kullanılarak bu hareketi engellenmemelidir. Çivi yada vida uygulanırken bu göz önüne alınıp dikkat edilmesi gerekir.
     
  • Siding malzemesi üzerinde gereğinden fazla vidalama ve çivileme yaparak esnemesini zorlaştırmayınız.
     
  • Ahşap siding uygulamalarında kesinlikle ama kesinlikle yaş kereste kullanılmamalıdır. Kullanılan ahşaplar ahşap koruyucu ile korunmuş yani emprenye edilmiş ve doğal yöntemlerle kurutulmuş olmalıdır. Ahşap siding ne kadar sağlam olsada alttaki yüzeyden etkilenebileceğini unutmayın. Bu yüzden alt yüzeyde kullanılan diğer yalıtım malzemelerinin TSE standartlarına uyup uymadığına dikkat etmek gerekir.


    Siding Uygulamasında Kullanılan Alet ve Cihazlar

    Siding uygulaması yapılırken temel olarak çekiç, gönye, su terazisi, testere, matkap vb. basit el aletleri kullanılır. Fakat bazı detaylar için farklı aletler kullanmakta gerekebilir. Bu aletlerin listesi aşağıda yer almaktadır.

    – Elektrikli testere veya spiral makinesi
    – Maket bıçağı
    – Şerit metre
    – Makas
    – Kilit açma aleti
    – Delik açma aleti
    – Siding demonte aleti
    – Su terazisi

SİDİNG BAKIMI

Siding dış etkenlere karşı ne kadar dayanıklı olsa da zamanla kirlenmeye yüz tutacaktır. Bu gibi durumlarda deterjan ve suyu karıştırarak, fırçayla yüzeyleri temizleyebilir ve daha sonrada bahçe hortumuyla su tutarak durulayabilirsiniz. Temizlenmesi gayet basit olan siding’i 2-3 yılda bir yıkamanız kafi olacaktır.

SİDİNG VE YALITIM

Siding uygulanan yapılarda % 50 civarında bir ısı tasarrufu sağlandığı bir gerçektir. Fakat bu oranın sağlanması pencere ve çatı yalıtım problemleri olmamasıyla doğru orantılıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Bir Cevap Yazın

Bizi Takip Edin